divendres, 26 d’octubre del 2012

Descripció

Hola!

Avui farem un aprofundiment a la descripció.

Què és?

La descripció és un mode d'organització del discurs que pretén representar lingüísticament persones, animals, objectes, sentiments, etc. Es poden descriure tots els aspectes de la realitat, des dels més concrets als més abstractes.

Podem distingir dues classes de descripcions: l'objectiva i la subjectiva:

Descripció objectiva: l'autor adopta una actitud imparcial i es limita a descriure l'objecte amb la major objectivitat i precissió possibles. Aquest tipus de descripció es dóna, sobretot, en textos acadèmics i cinetífics.
Descripció subjectiva: l'autor reflecteix el que li sugereix personalment l'objecte que descriu. Conté una gran càrrega subjectiva i sol tenir una finalitat estètica.

Estructura dels textos descriptius

Quan hem de fer una descripció cal seguir unes pautes per tal de poder establir un ordre que doni coherència al text.
  • Establiment del tema: presentació del objecte.
  • Caracterització: a través del qual es distingeixen les qualitats, les propietats i les part del objecte de la descripció.
  • Relació amb el món exterior: tant pel que fa a l'espai i el temps, com pel que fa a les múltiples associacions que es poden activar amb altres móns i objectes anàlegs.

La composició del text: planificació, redacció i revisió.

1. La planificació: establir els objectius que volem aconseguir amb el text i dur a terme una estratègia determinada per recollir, seleccionar i ordenar la informació que volem transmetre.

1.1 Anàlisi de la situació comunicativa
1.1.1 A qui vull descriure? (tipus de destinatari): la identitat de la persona que ha de llegir el text condiciona factors com: el grau de formalitat, la fórmula de tractament,  el gènere o la varietat dialectal.
1.1.2 Sobre què vull escriure?: determinar sobre quin tema volem escriure.
1.1.3 Per què vull escriure?: quin són els meus objectius quan començo a escriure i quin tipus de text és el més adequat. 
1.1.4 Com ho vull escriure?: extensió, estructura...

1.2 Recollida de la informació
1.2.1 Pluja d'idees: escriure en raig tot el que ens passi pel cap en un moment determinat sobre un tema concret.
1.2.2 Documentació
1.2.3 Intent de respondre a les 6 W (de Melville E. Stone, 1848): en català les 6 W són: què? qui? com? quan? per què? on? 
1.2.4 Pendre apunts

1.3 Selecció i ordenació de les idees
1.3.1 Selecció de les idees: decidir quina informació triem i quina desetimem.
1.3.2 Ordenació de les idees: un cop hem triat el que ens interessava cal posar-ho tot en ordre.
1.3.3 Tècniques d'agrupació: agrupar les idees per conjunts d'idees amb alguna semblança o alguna carcterística comuna. Pot ser: per grups, per mapa conceptual
1.3.4 Tècniques d'ordenació: numeració o esquema.

2. La redacció: redactar és transformar els plans i les idees en llenguatge escrit, és a dir, en un text coherent, estructurat d'una manera determinada i amb uns trets característics concrets.

2.1 Estructura del text
2.1.1 El paràgraf: serveix per distribuir en blocs les diverses idees que formen un text.
2.1.2 Els connectors: elements de cohesió textual que organitzen i relacionen els paràgrafs i que funcionen coma senyals visuals.
2.1.3 La puntuació: és una eina bàsica per estructurar el text i delimitar el significat exacte del missatge que es vol transmetre.

2.2 L'estil
2.2.1 Adequació: cal tenir en compte el registre triat i buscar el vocabulari adequat per aquest registre.
2.2.2 Claredat: cal que el públic pel que està destinat el text escrit pugui entendre allò que llegeix.
2.2.3 Presició: cada paraula ha de reflectir al màxim allò que volem expressar.
2.2.4 Concisió: no afegim més d'allò que volem dir.
2.2.5 Variació: cal evitar les repeticions innecesàries.

3. La revisió: cal avaluar allò que hem escrit i modificar allò que calgui per millorar el text.

Si en voleu saber més...

Encara que hem estat parlant de la composició del text no només els textos ens ajuden a descriure, sinó que també ho poden fer cançons, poesies, fotografies...

La cançó País Petit d'en Lluís Llach ens fa una descripció de Catalunya utilitzant un punt de vista molt personal i intimista.

Per classe vam haver de fer una fotografia per descriure a un company. Jo vaig triar a en Jordi que s'acaba de comprar un pis nou i vaig fer aquesta fotografia:


Aquesta va ser la pluja d'idees, l'ordenació de les idees i l'esquema que vaig fer per tal de poder descriure al meu company:


Aquí podeu llegir la descripció final com va quedar:





Espero que gràcies a tota la informació que podeu trobar en aquesta publicació us resulti més fàcil poder fer una descripció.

Fins aviat!

Sara

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada